rezidential

Casă timberframe Cluj

Casă pe structură ușoară din lemn, prefabricat, eficient energetic, ventilație cu recuperare de căldură, zonă periurbană - Timber frame wood house, nearly zero, energy efficient, heat exchange ventilation 1

Este un sentiment foarte plăcut când ne recomandă un profesionist din domeniu. Așa ne-au găsit și clienții acestei case, cu care ne-am înțeles din primul minut, cu toate că primele discuții au fost purtate prin telefon și Zoom, dat fiind contextul pandemic. Putem spune că nivelul de detaliere pe care îl acordăm unui proiect a avut un efect pozitiv asupra clienților reușind să impresioneze. Nu au fost copleșiți de volumul și complexitatea informațiilor transmise, ci dimpotrivă acest lucru i-a liniștit. Au fost interesați atât de soluțiile tehnice cât și de motivele și explicațiile survenite. Acest aspect s-a dovedit a fi esențial în timpul achiziției materialelor și executării construcției, asigurând calitatea clădirii realizate.

Locuința proiectată nu este doar eficientă energetic. La elaborarea detaliilor arhitecturale am ținut cont și de Standardele Germane DIN, care oferă soluții mai durabile decât reglementările noastre. Deciziile noastre de proiectare în privința detaliilor de execuție nu sunt bazate pe simț sau obiceiuri locale, ci pe ultimele cercetări științifice. Elementele puse în operă au calitatea de a răspunde ideal situației date, cu alte cuvinte, nu este nici mai mult nici mai puțin decât strictul necesar. Dar în țara noastră, datorită unei pregătiri mai slabe în domeniul construcției, au apărut dificultăți în procurarea anumitor materiale propuse și s-a simțit reticiența executanților în aplicarea soluțiilor.

O altă particularitate a casei este structura din lemn, tip timberframe. Izolația termică se așează în golurile cadrului din lemn, și pe exteriorul acestuia, formând un perete, înlocuind astfel betonul armat și cărămida clasică. Această tipologie de case nu este încă atât de răspândită în țara noastră, deși prezintă mai multe avantaje:

1. Casele pe structură din lemn, datorită flexibilității sistemului se comportă mult mai bine în cazul unui cutremur, în comparație cu structurile rigide din beton armat. Totodată în timpul cutremurului sunt mai sigure, iar după, eventualele costuri de reparație sunt mai mici.

2. Procesul de construcție a clădirii este mai scurt iar șantierul este curat.

3. Cu asigurarea măsurilor de precauție neliniștea în privința focului este neîntemeiată.

4. Utilizarea lemnului permite o libertate mai mare în configurarea volumetriei, care are o conductivitate termică mai mică decât cea a betonului. Mai exact, schimbul de temperatură este mai lent. De exemplu, stâlpii și centurile din beton armat ale unei case obișnuite sunt amplasate la margini, unde efectul de punte termică este cel mai puternic din motive ce țin de geometria construcțiilor. În zonele pereților drepți, suprafețele interioare și exterioare sunt egale, dar în colțuri suprafața interioară se înjumătățește față de cea exterioară. În anotimpurile reci, în aceste zone pereții interiori și planșeele au cele mai joase temperaturi. Așadar fără detalii bine gândite în aceste puncte sensibile ale unei clădiri izolate termic, poate să ajungă cu ușurință în starea în care temperatura suprafaței interioare să scadă atât de mult încât să se formeze condens și mucegai.

5. În cazul structurilor tradiționale consumul final de material lemnos este mai mare decât în cazul unei constucții din lemn. Chiar dacă lemnul nu constituie elementul structural montat, se folosește lemn/combustibili fosili pentru arderea cărămizilor, țiglelor, pentru fabricarea materialelor necesare betonului armat; chiar și turnarea lor necesită cofraj, care în cele mai multe cazuri se realizează din lemn.

6. Nu în ultimul rând, prelucrarea lemnului necesită un consum redus de energie și este mult mai ecologică decât orice altă metodă de construcție. CO2-ul nu este eliberat în aer prin ardere, ci este de fapt încorporat în edificiu și rămâne conservat aici.

Proiectarea unei case pe structură timberframe este mai complexă: necesită mai mult timp, necesită o pregătire specializată din partea echipei de proiectare, dar se poate obține o eficiență energetică mai bună. Casele prefabricate sunt asemănătoare unui mobilier supradimensionat, deoarece necesită o abordare la scara milimetrică și trebuie acordat o atenție deosebită dimensiunilor fixe ale elementelor prefabricate.

Cel care își dorește să construiască o clădire eficientă energetic, care să respecte și standardele occidentale – acest lucru de fapt înseamnă calitate sporită – are nevoie în primul rând de o echipă de proiectare care să țină cont de aceste aspecte. În al doilea rând, trebuie să fie pregătit de a se lupta pentru achiziția materialelor de bună calitate si pentru montarea corectă al acestora. Desigur, există și situația mai fericită și mai ușoară în care bugetul permite angajarea unui executant general.

Din păcate, calitatea construirii încă nu este la nivelul țărilor mai dezvoltate. Înotăm împotriva curentului, dar merită pentru cei care doresc o clădire durabilă și eficient energetic.