public

Incubator de afaceri pentru industrii creative

Proiectarea unui incubator de afaceri de 1400 de mp în Sfântu Gheorghe, a fost pentru biroul nostru de arhitectură, neașteptată dar într-un sens bun.

În pofida faptului că știam de termenul de finalizare incredibil de strâns și de ambiguitățile ce țin de statusul juridic al amplasamentului, am acceptat această provocare după o scurtă deliberare, deoarece am considerat că tema proiectului este un subiect interesant. Chiar dacă procesul de proiectare a ținut mai multe săptămâni, munca fiind prelungită de luni până duminică și de dimineața până seara, am dus la finalizare această sarcină cu plăcere. Totuși a fost făcută o promisiune soților noștri că aceasta va fi ultima dată.

Pentru noi a fost o și mai mare satisfacție proiectarea Incubatorului deoarece am luat în considerare tinerii antreprenori care se vor putea folosi acest spațiu, aceștia aparținând industriei creative, ca și noi de altfel. Ne-am afundat cu entuziasm în aprofundarea cerințelor spațiilor de birouri și workshop-uri. Am ajuns la concluzia că pentru unii antreprenori expunerea nu se limitează doar la produsul finit, ci și la procesul creativ în sine. Din acest motiv, am proiectat o serie de ateliere pe partea sudică a clădirii, asemenea unor vitrine, care permit atât vizibilitate, cât și o accesibilitate mai bună. Oricum, datorită inserției în centrul orașului, și a vecinătății cu dinamismul prezent în piața agroalimentară din oraș și în clădirea parcării, start-up-urile vor fi deschise și mereu în ochii publicului.

Am proiectat spații pentru birouri de diferite dimensiuni pentru a satisface mai multe tipuri de nevoi ale utilizatorilor, astfel încât unul să nu-l deranjeze pe celălalt. Pentru oferirea unui confort mai mare în timpul folosirii spațiilor comune și individuale, am asigurat izolarea fonică necesară, mai ales pentru ateliere unde ne așteptăm ca forajul, cioplirea și ciocănirea să fie sunete frecvente. Pentru spațiile unde vor fi mai mulți antreprenori în același timp, cum ar fi spațiul de coworking aflat la intrarea în clădire, am luat în considerare proiectarea acestuia ca un loc cu multiple birouri și spații de lucru individuale care pot fi închiriate. Pentru noi a fost important să nu oferim un sentiment de sală imensă unde ecoul este personajul principal, ci un spațiu care prin deschidere și mobilare oferă oportunități de noi legături și deschide noi dialoguri. Pentru o bună funcționare a spațiului de coworking, acesta beneficiază de o sală de ședințe, grupuri sanitare cu dușuri, spații de luat masa cu aparat de cafea și stații de printare. Un alt beneficiu va fi posibilitatea primirii de consiliere contabilă, marketing și juridică.

Birourile au fost concepute pentru a putea fi utilizate de către 2-3 persoane. Am luat în considerare faptul că un antreprenor novice sau un start-up de cele mai multe ori lucrează în formule mai restrânse, fiind rareori situația unde sunt mai multe persoane angajate de la început. Pentru eventualitatea când este nevoie de mai mult spațiu, câteva dintre birouri sunt organizate în așa fel încât se pot uni. Cu ajutorul pereților demontabile, birourile pot fi dublate, chiar triplate, ajungând până la suprafața de 70 de mp pentru un birou.

Sala de conferințe de la primul etaj, se poate mări până la 100 de locuri. În cazul unui eveniment privat poate funcționa complet separată de restul clădirii.

Start-up-urile incubatorului beneficiază de apartenența la o comunitate antreprenorială. Formarea comunității este asigurată de evenimente organizate în clădire și în spațiile comune: camera de zi, sala de mese și sălile de conferințe. Terasa verde abundentă adiacent sufrageriei oferă, de asemenea, un loc plăcut pentru petrecerea timpului în aer liber.

Posibilitatea creării și desfășurării evenimentelor atât în cadrul sălii de conferințe, dar și a atelierelor vor îmbunătăți benefic viața utilizatorilor clădirii. Prin conectarea antreprenorilor între ei, și cu restul comunității din Sfântu Gheorghe se va maximiza vizibilitatea acestora în comunitate, iar prin aceasta în mod direct proiectele lor vor avea succes. Zone comune cum ar fi spațiul transformat prin mobilare într-o cameră de zi, coworking-ul și acoperișul verde luxuriant care oferă locuri de stat în grădină, toate acestea promovează interacțiuni și discuții între membrii clădirii. Tratarea spațiilor comune cu un caracter familiar poate spori un simț de apropiere față de spațiul unde lucrează, care poate beneficia și spori modul de lucru.

Vegetația care domină și acoperișul, unde am propus utilizarea unui acoperiș verde extins cu plante tolerante la secetă, care nu necesită îngrijire, vine și ca o completare estetică a inserției volumului într-o zonă cu construcții de dimensiuni mici și medii. Unghiul dat acoperișului, permite vizibilitatea acoperișului verde și de la nivelul străzii ceea ce noi considerăm că poate deveni un reper local.

Termenul de clădire verde nu este exprimat doar prin utilizarea acoperișului înierbat. În conceperea incubatorului am acordat o atenție deosebită eficienței energetice, în proiectarea stratificațiilor, dar și în proiectarea volumetrică și funcțională. Unul dintre cele mai importante aspecte pentru realizarea unei clădiri eficiente din punct de vedere energetic în climatul nostru este o bună orientare: posibilitatea de deschidere a fațadei spre sud și închiderii acesteia spre nord. Pentru evitarea supraîncălzirii pe timp de vară, propunem instalarea unor lamele parasolare ceramice. Pentru un necesar scăzut de energie pentru încălzire este important un aport solar cât mai mare din toamnă până în primăvară. Deoarece poziția soarelui este mai ridicată vara, iar iarna este mai joasă, cantitatea de lumină care pătrunde în clădire este controlată cu ajutorul unor lamele parasolare. Lamelele orizontale vor fi utilizate în cazul golurilor de mari dimensiuni de pe sud pentru a exclude razele solare de miază, iar cele verticale pe vest pentru ținerea sub control a radiațiilor de la soarele de la apus.

Crearea mediului înconjurător, determinarea traseelor, poziționarea și alegerea mobilierelor exterioare a fost inspirator. Cu bucurie am turnat în acest proiect toate cunoștințele noastre provenite din mulți ani de experiență și interesul acordat față de mediul construit și profesia de arhitect.

Noi suntem încrezătoare că am reușit să conturăm o clădire cu spații care funcționează bine și care prezintă calități și conexiuni spectaculoase atât în interior, cât și în exterior.

Abia așteptăm să se realizeze acest proiect, să ne convingem că și în realitate este așa. cum ne-am imaginat.