rezidential

Locuință eficientă energetic în mediu rural

Conceperea și proiectarea acestei locuințe individuale de 200 mp pentru 4 persoane din Delniţa, în apropierea orașului Miercurea Ciuc a fost o schimbare de ritm binevenită pentru echipa noastră mică, deoarece în același timp lucram la un alt proiect de mare anvergură, care era deja în desfășurare de mai multe luni.

Impresia provocată de proiect a fost că ar putea încăpea în palmele noastre ca și dimensiune, deși eram constienți că vor locui acolo 4 persoane, sperăm fericite și mulțumite.

A fost o provocare să proiectăm o locuință care să prezinte confortul și designul secolului XXI, și totuși să se încadreze în contextul rural fără să-l deranjeze. Inserarea în mediul rural se poate observa prin forma construcției și mai apoi prin utilizarea materialelor locale.

În proiectarea acestei locuințe am încercat să ne ferim de disproporția volumelor pe care o vedem la cele mai multe locuințe. Case care nu au o formă definită, dolofane, ce arată ca și cum camerele au fost așezate în plan fără a lua în considerare rezultatul final al volumetriei.

Conceptul locuinței a fost conectarea unui volum-arhetip de casă cu două etaje de un parter ce conține spații tehnice. Chiar dacă din exterior prin forma de casă aceasta pare mică, ea cuprinde toate camerele dorite de beneficiar. Zona parterului având camerele care nu necesită intimitate: camera de zi, bucătăria, locul de luat masa, cămara și baia este conectată de spațiile tehnice și garaj. La etaj am propus camerele care au nevoie atât de intimitate cât și de liniște: cele 3 dormitoare, baia, o garderobă și am reușit să introducem și un mic spațiu unde se poate lucra. Intrarea în casă am propus să fie acoperită, în acest fel oferind și volumului simplu de casă un accent.

La acest proiect am încercat să acoperim cât mai multe amănunte posibile atât despre forma clădirii cât și despre detaliile tehnice. Ca rezultat, coborârea tavanului din zona de zi, a făcut ca grinzile să nu mai fie vizibile și prin urmare să nu mai deranjeze atmosfera spațiilor comune.

Mulțumim încă odată structuriștilor noștri care ne-au fost parteneri, deoarece în spatele exteriorului simplu se ascunde o structură complicată. De asemenea am acordat o atenție deosebită continuității anvelopei termice. Acest lucru este important în primul rând pentru a evita punțile termice iar în al doilea rând pentru a nu exista ventilații slabe.

Prin minimizarea numărului de pasaje – scări, coridoare – am reușit amplificarea suprafeței care se poate folosi, în acest fel beneficiarii economisesc atât bani cât și deplasări inutile.

În cele din urmă clădirea va fi realizată cu streașini evazate, totuși ea reușește să rămână accentuată prin caracteristicile simple a zonei de zi ample și prin forma stilizată a casei.