culturalpublicreabilitare

Reabilitarea locuințelor profesorilor din Aiud

Locuințele profesorilor din Aiud au ajuns într-o stare avansată de degradare datorită neglijenței utilizatorilor și a statului ca proprietar și periodei lungi de ani de zile petrecute cu procesul pentru recuperarea lor.

În cazul acestui proiect mai multe echipe din Cluj-Napoca au fost considerați ca și potențiali proiectanți cu soluții privind refuncționalizarea și reabilitarea lor. Alegerea beneficiarilor a fost echipa Multinvest din Târgu Mureș, care mai departe a încredințat proiectul echipei noastre proiectarea arhitecturală a soluției.

Prima dată am analizat într-o formă conceptuală toate posibilitățile în care clădirile pot deservi cel mai bine atât orașului cât și proprietarului.

În urma analizei am ajuns la concluzia că turismul vinului și funcțiunile sale conexe îndeplinesc aceste condiții necesare unei bune reabilitări. Clădirile adiacente – 5 pe o parte a străzii și 2 pe cealaltă parte a străzii – de-a dreptul vor defini numele străzii ca ”strada vinului”, ceea ce e potrivit deoarece după amintirile noastre cel puțin patru persoane diferite simt că ideea le-a aparținut.

Scopul nostru a fost recrearea imaginii istorice a clădirilor prin refacerea și recondiționarea porților lipsă, a ferestrelor, a coșurilor și a altor detalii arhitecturale pe baza documentației de arhivă.

Funcțiunea este împărțită pe mai multe subfuncțiuni pentru a îndeplini cerințele de bună funcționare. Una dintre clădiri v-a găzdui un hotel, iar într-o altă clădire va fi o pensiune pentru a acoperi diferitele pretenții a persoanelor care vor veni să viziteze complexul și nu numai.

Pe iubitorii de gastronomie îi așteaptă o cramă, un restaurant, o patiserie și un magazin cu ceaiuri și meșteșuguri locale. În același timp nu lipsește nici magazinul cu produse locale, spațiile expoziționale și un spațiu pentru evenimente pentru 100 de persoane la nivelul mansardei. Acesta acoperă o lipsă a orașului deoarece spațiile existente pentru evenimente sunt fie prea mici, fie prea mari.

Costurile pentru renovarea clădirilor existente depășesc costurile unei noi construcții. Din această cauză unele propuneri inițiale nu mai pot fi realizate, dar noi suntem încrezători că se vor realiza cele mai multe recomandări gândite în faza conceptuală și valorile arhitecturale din locație vor fi păstrate pentru fericirea atât a orașului cât și a beneficiarului.