rezidential

Casă pasivă în Târgu Secuiesc

Ideativa-casa-pasiva-eficienta-energetic-contemporan-minimal-passzivhаz

Amplasamentul este situat în centrul orașului Târgu Secuiesc acesta fiind faimos pentru multitudinea de străzi care îi străpung limitele construite, locația fiind protejată din punct de vedere al patrimoniului.

Dorința beneficiarului a fost de a crea o clădire masivă cu un living spațios, cu cât mai multe terase acoperite cu putință, dorind o dizolvare a limitelor dintre interior și exterior.

Din acest motiv, clădirea a fost delimitată de o coajă masivă care preia forma acoperișului și care închide fațada dinspre Nord. Aceasta se deschide către sud și vest prin terase acoperite și descoperite care permit acccederea în grădină. Pe lângă orientarea corectă a volumului față de sud, pentru noi a fost important ca fațada nordică dinspre stradă să preia caracterul ludic al clădirii. Am început cu o formă asemănătoare unui cort. Prin deschiderea acoperișului am modelat fațada nordică ca o fațada închisă, iar pentru sud soluția arhitecturală a fost de a privi totul în oglindă, rezultatul fiind o fațadă deschisă spre sud. Aici este poziționată zona de zi ce cuprinde livingul împreună cu sufrageria și bucătăria, unde înălțimea tavanului este mult mai mare. Toate aceste spații se deschid către terase și curte printr-o suprafață mare de sticlă, de la podea până la tavan. Zona spațioasă oferă mai multe opțiuni pentru design-ul variat al finisajelor și a corpurilor de iluminat, fiind incluse lambriul din lemn de pe tavan și o serie de lămpi înalte în living și pe terasa vestică.

Suprafața mare de sticlă dinspre sud și vest este de asemenea importantă din punct de vedere a eficienței energetice. În lunile răcoroase clădirea suplimentează căldura utilizând energie solară ceea ce implicit duce la o nevoie de încălzire mai redusă. Vara pentru a evita supraîncălzirea, ușile și ferestrele din planul sudic sunt umbrite parțial cu ajutorul coajei masive, care protejează clădirea de soarele aflat într-o poziție mai înaltă dar și cu ajutorul parasolarelor fixe și mobile.

Clădirea este completată cu un spațiu de parcare care are o copertină metalică și un loc de depozitare a bicicletelor acesta fiind integrat în gard. Prima este o structură filigrană a doua face parte gardului masiv. Fiecare dintre soluții în felul lor, reflectă cu retincență forma ascuțită a clădirii rezidențiale astfel încât să formeze o unitate organică.